Petr Zavadil

Ředitel Paměti národa Střední Morava

Moje výzva:

Každý den doma odložím mobil na poličku, která je dost nahoře, abych si uvědomil, že ho beru do ruky a když to bude za jiným účelem než přijetí či uskutečnění hovoru, dám bokem pro moji ženu a děti 200 Kč jako odškodné, že se jim nevěnuji.


Proč jsem se rozhodl se připojit a proč právě s touto výzvou:

Mobil, zvlášť ten chytrý, je dobrý sluha, ale zlý pán a tak se mi často stává, že ho beru do ruky, abych se podíval na nějaký článek, email, sociální sítě a tím pádem nejsem s mojí ženou a dětmi a to prostě nechci.

Jak se mi daří výzvu plnit:

 24. 1. 2021 - Závěrečné shrnutí

Budu pokračovat? 

Nechci pokračovat zcela. Zjistil jsem, že prostě i doma si člověk občas potřebuje od ostatních odpočinout a když to není hleděním do mobilu, tak je to únik jiného typu. Spíš chci ten mobil začít teď používat vědomě.

Můj objev?

Zjistil jsem, že si umím hezky ohýbat věci a odůvodňovat si to, proč něco změnit. Původně jsem chtěl fakt používat mobil jen na volání a sms, ale pak jsem si řekl, že vlastně focení je taky ok. Myslel jsem, že to dám s čistým štítem, protože každoročně držím suchý únor a někdy suchý leden – březen a nemám s tím větší potíže, ale tady moje pevná vůle více selhávala.

Hlavní zisk?

Uvědomění, že není problém mobil užívat i na tupé hledění na web, ale dělat to vědomě. Člověk prostě někdy musí od rodiny uniknout, i když je s ní doma. 😊


16. 1. 2021 -  7. den izolace. Stále jsem bez chuti a čichu. 7 dní v jednom bytě se 4 ženami (manželkou a 3 dcerami). Původně jsem si myslel, že moje mobilová výzva bude v izolaci mnohem složitější, ale kupodivu je to spíš jednodušší. Denní režim a neustálý program je jako prevence prokrastinace u mobilu ideální, takže tento týden to mám jenom za 200 Kč. Pevná vůle v době "krize" je prostě tak nějak jednodušší a přirozenější.

11. 1. 2021 - Moje výzva získává na obrátkách. Včera jsem se dozvěděl, že mám Covid. Takže až do konce mé výzvy budu s celou rodinou nonstop doma a zkusím to bez úniků na mobilu. Bude to asi celkem těžký. V kasičce je zatím 800 Kč za 4 selhání, ale teď to asi začne přibývat ve velkém. Bohužel jsem si už ani nestihl rozměnit, tak to budu muset asi psát na lístek.
Nejtěžší jsou samozřejmě víkendy a když je všude plno emocí. Ono vypnout doma hledění na zpravodajství a sociální sítě v mobilu je jedna věc, ale ono těch úniků je spousta jiných. Třeba jít uklízet kuchyň a pustit si rádio. Když nad tím tak přemýšlím, tak ono je možná i lepší někdy trochu uniknout, nabrat sílu a pak se vrátit ke svým blízkým. Ano, možná by bylo lepší si třeba zacvičit nebo se proběhnout (teda když to jde), ale někdy (často) na to schází síla, nebo teda spíš odhodlání a pevná vůle...


4. 1. 2021 - Mám za sebou první výzvový víkend. To je samozřejmě nejtěžší část výzvy, protože jsem s rodinou celý den doma a tím pádem bez mobilu. Výzva se mi ještě trochu zkomplikovala tím, že můj stávající mobil přestal fotit, takže si dneska půjdu pro nový a to bude teprve oříšek "nepolaskat" se s novým mobilem doma.

Celkem dost při mé výzvě vidím, jak si umím vytvářet odůvodnění, proč to odložení mobilu nějak "ošulit". V sobotu šel dolů z poličky, protože holky chtěly diskotéku, tak to mi připadá, že je sice proti liteře výzvy, ale zase v duchu výzvy. V neděli jsem se snažil nějaké drobné selhání odůvodnit tím, že děti se dívají na pohádku a žena do svého mobilu, takže bych snad taky chvilku mohl... Tak šla 1. dvoustovka do pokladničky.

Tím, že budu mít ten nový mobil s lepším foťákem, tak jsem si ještě povolil více fotit děti, protože to moc nedělám, takže mobil jako foťák a jako komunikační prostředek je ok, ale nebudu na něm pouštět doma internet. Tím se pozná, kdy je výzva porušena.
Jana Wollmannová
 

Komentáře

Zatím nebyly přidány žádné komentáře. Buďte prvním, kdo napíše komentář
Máte Již Registraci? Přihlašte se zde
pátek 26. duben 2024