Aperta, s.r.o.

Pojem APERTA v řečtině znamená: příležitost, bránu do prostoru, otevřenost. A takoví jsme i my. Aperta je dynamická poradenská společnost, která vám nabízí lidské a odborné služby zejména v oblasti rozvoje lidí a strategického zlepšování organizací. Věříme v lidský potenciál a partnerství.

LinkedinAperta


Naše výzva:

Po dobu minimálně 21 pracovních dní si povedeme (všichni členové týmy Aperta, s.r.o.) svůj pracovní deník. Budeme zaznamenávat nápady, myšlenky i pocity z každého dne.
Vždy po týdnu budeme sdílet to důležité, co jsme při psaní deníků objevili (o sobě, o druhých, o způsobu práce, vzájemné komunikaci, firemní kultuře...).


Proč jsme se rozhodli připojit a proč právě s touto výzvou:

Uvědomujeme si, jak je důležité dopřát si pravidelnou reflexi. A zároveň víme, že je stejně důležité, ale pro nás v každodenní rutině obtížné si své postřehy zaznamenat. A proto jsme se rozhodli využít týmovou výzvu k poctivému ručnímu každodennímu psaní deníku. Jsme zvědaví, jaké nápady a náměty nám odstup a nadhled při psaní a sdílení přinese.

Pokud se nám podaří výzvu naplnit, zasadíme týmově stromy do nové aleje či nově vznikajícího ovocného sadu.   


Jak se nám daří výzvu plnit: 

Máme 14 pracovních dní Výzvy 21 za sebou...

V rámci Výzvy 21 pro týmy jsme si stanovili hned na začátku pravidelné schůzky (online nebo prezenční), na kterých si reflektujeme, jak se nám daří výzvu plnit. Schůzky jedeme podle plánu.

Máme 2 třetiny výzvy za sebou a na schůzce zvažujeme, zda již nahlédneme do konkrétních zápisů v denících, zda odhalíme obsahy. Máme však shodu, že toto zatím zůstane tajemstvím a to především z důvodu, abychom všichni zůstali kreativní ve svých zápisech i jejich formě. Zpřesňujeme si jen, čeho se zápisy týkají.

Témata zápisů se točí kolem myšlenek:

  • na sebe samého
  • k lidem (nejen) ve firmě
  • k produktům, které nabízíme
  • k prostorám, ve kterých pracujeme
  • k našim klientům 

Zápisy do deníků jsou limitovány i těmito omezeními, které jsme na schůzce objevili: 

  1. čas - pro některé je nemožné si díky organizaci dne psát deník v průběhu (lektoři jsou většinou celý den u klientů, školí, koučují,.... a zápis mohou dělat až večer)
  2. smysluplnost - většina z nás chce do deníku psát zápisy, které mají smysl a svou hloubku
  3. nejsme deníkové typy a zápis do deníku znamená "definitivní záznam" (co je psáno, to je dáno)

Důležitým objevem pro nás z této schůzky bylo to, že je to pro nás opravdu zkouška pevné vůle, že psaní deníků není zcela jednoduchá záležitost a má plno různých limitů. Příjemným zjištěním pro všechny bylo to, že jsme si to mohli říci, že nám nejde snadno, a že jsme tyto nepohody mohli sdílet a vzájemně se podpořit. 



Zkušenosti po prvním týdnu výzvy:  

Naší výzvou je psaní deníku. Neurčili jsme si žádné parametry na obsah, ale spíše k formě a ty jsou tyto:

1. zápis každý pracovní den (v rámci tréninku pevné vůle)
2. zápis psaný ručně do sešitu či bloku (má to větší váhu, podporuje to větší soustředění, paměť a také je to určitá forma relaxace)

Po společné schůzce a reflexi, jak se nám toto daří, jsme přidali další dva body, které obohatily už trochu více nároky na obsah:
3. zachytit inspirace, myšlenky či pocity, aby měl zápis i přiměřenou hloubku
4. zaměřit se na sebe navzájem, jak vidím druhé v týmu, jak o nich přemýšlím 

A jak se nám to daří?
  • Každý má svůj individuální přístup k zápisům. Zachytáváme inspirace, myšlenky, pocity, nápady, úkoly,..."střípky posbírané ladem, skladem"
  • Někdo si vše zapisuje pouze v odrážkách, někdo v souvislých textech, někdo vytváří myšlenkové mapy, někdo má deník plný obrázků.
  • Kdy děláme zápisy, je také velmi individuální - někdo v průběhu dne hned, když ho něco napadne či má potřebu cokoli do deníku zapsat, jiní si nechávají tuto činnost na konec dne.

Většina z nás má zkušenosti se psaním si poznámek a nápadů. Toto je pro nás však nové, protože jsme to zařadili do každodenní rutiny. A nové je i to, že si ještě více všímáme kolegů a ještě si to zapíšeme (nejde nám však o bonzblok 😊).

DEVINN s.r.o. - Tým technického vývoje
 

Komentáře

Zatím nebyly přidány žádné komentáře. Buďte prvním, kdo napíše komentář
Máte Již Registraci? Přihlašte se zde
pátek 29. březen 2024