Romana Kvasničková

Lékařka, internistka, konzultantka

Facebook


Moje výzva:

Chci během Výzvy 21 omezit pití černé kávy a to na maximálně 2 šálky denně.

Za každý den, ve kterém se mi nepodaří dodržet výše uvedený limit, věnuji 200 Kč do NsP Česká Lípa na LDN.

Proč jsem se rozhodla se připojit a proč právě s touto výzvou:

Denně v současné době vypiju až 6 šálků černé kávy. Mám náročné zaměstnání, denně hovořím a vyšetřuji i více než 30 lidí, často pracuji i na noční směny. Černou kávu miluji, ale v tomto množství již po ní mám potíže: nemohu spát, buší mi ❤️. Věřím, že zvládnu tuto malou závislost.

Jak se mi daří výzvu plnit: 

23. 1. 2021 - Shrnutí na závěr

Ve výzvě chci pokračovat, protože:
  • to zjištění, že se nejedná o fyzickou závislost, že to vlastně docela šlo.
  • jsem opravdu o dost lépe spala

Objevy o sobě?
  • Zjistila jsem, že by se mi daleko lépe plnila nějaká Výzva s pozitivním impulsem-ve smyslu něco udělat, vykonat-např. tělesného, třeba ranní běh nebo cvičení-jednak jsem na to už zvyklá a jednak špatně mi v mém věku jde Výzva s negativním nábojem- že něco nesmím !
  • Dále jsem zjistila, že si své selhání umím hezky ošetřit a zdůvodnit-abych se jím zas tolik nemusela trápit !!!

Objevy o druhých?
  • Fascinovalo mne, že lidi mají tolik času sledovat plnění Výzvy ostatních, těšilo mne, že se dokázali celou dobu podporovat, i když se vlastně někteří neznali.
  • Oceňuji, že mnoho z nás si to chtějí pro sebe v nějaké formě udržet.

Moje ztráta?
  • Z 21 dní jsem selhala 3x – tj. 1x za týden…. Je to moc? Nebo málo? Nevím sama…
  • Tedy i nějakou tu slíbenou kačku budu muset předat na LDN, jak jsem slíbila.


Můj zisk?
  • Zjištění, že si celkem dokážu poručit a něco udělat pro své zdraví.
  • Lepší spánek.
  • Trochu charita ( při selhání).
  • Seznámení se s fajn lidmi (alespoň virtuálně).

16. 1. 2021 - Míříme do poslední třetiny Výzvy 21

Jak se mi daří?

V tomto druhém týdnu pozoruji na sobě zhoršení plnění Výzvy, opad nadšení a větší sklon k selhání - tedy v mém případě ke 3.šálku černé kávy. Dokonce jsem se už přistihla, jak si ho umím odůvodnit... Vysvětluji si to tím, že je to přirozené - nadšení prostě po prvních úspěších opadá.

Podporuje mě manžel, ten hodně, protože sám se mnou zase tak rád kávu nepije a dává si ji fakt jen třeba 1x za den a stačí mu to. Ostatní členové rodiny se spíše zeptají... Moje 81 letá matka se diví...protože mě dobře zná.

Po ukončení Výzvy se domnívám, že mi zůstane rozhodnutí pít kávy míň. Jen nevím, zda to budou jen dvě kávy denně...

Bonusem pro mě je, že opravdu líp spím. Zatím si říkám, že mi to hodně stojí za to, abych nesklouzla do starých kolejí! Bude to pro mě ale ještě dřina, nastavit to v hlavě. Pořád věřím ale, že když to nastavím, že to tak zůstane.

Nejhorší svody pro mě jsou návštěvy. Všude, kam přijdu, se nabízí káva nebo alkohol. Obojí bych chtěla postupně vynechávat - takže dřina.

Však máme ještě týden čas..... 

9. 1. 2021 - Týden bez kávy

Tak dneska je to týden... Jsem člověk, který jako dítě musel hodně poslouchat, měl výchovu celkem drsnou a když se něco řeklo, tak to platilo. Mám to hodně moc pod kůží a umím si přikázat i sama. Řekla bych, že je to až určitá houževnatost - když se pro něco rozhodnu, tak přes to nejede vlak…když něco musím, splním to bez výhrad…

Tak dneska je to týden… Mně to připadá jako kdyby trvaly tyto dny rok. Moc jsem toho prožila - po Silvestru, stráveném doma, což se nestalo 20 let, moje 81letá máma dosud zdravá dostala nejspíš Covid… Úplně se změnila a každý den, kromě své práce, jezdím k ní a komplet se o ni starám. Celých 7 dní. Hodně tím žiju, protože nemohu ovlivnit, jak to dopadne. Můj manžel měl Covid a já jsem ho měla taky…

Tak dneska je to týden…Myslela jsem si nějak, že to pro mne bude těžší. Dívám se z okna na zasněženou, stříbrnou krajinu, dopoledne jsem byla s vnučkou bobovat a až teď si uvědomuji, že jsem dneska (je 13:30) vlastně neměla ještě žádné kafe…Takže o fyzickou a asi ani psychickou závislost se u mě nejedná…? Třeba jsem závislá jen na tom rituálu…ano jsem člověk rituálů. Miluju, když kafe zavoní a sedím nad ním třeba se ségrou, nebo s někým dalším, kdo mě má rád. Ale ten, co mě má nejvíc rád, zas nemá moc rád kafe… Možná ani o to kafe nejde…Už spoustu let úplně každé ráno (pokud nejsem nemocná) cvičím - buď 5 Tibetanů nebo svou sestavu pro ženské…vlastně mi nedělá problém se poslechnout. To je zajímavé zjištění, ten Olda se ale má,…jenom musím chtít!

Tak dneska je to týden….Jak jsem řekla do video schůzky-připadá mi ta moje výzva moc jednoduchá. Řekla jsem stupidní. A tak Pionýrka ve mně navrhuje, že zase přidává denní hodinové cvičení…aaaach jo. Ještě chci podotknout, že se i vyrojilo poslední dobou spousty chytrých článků a studií s kávou, jak je káva vlastně prospěšná - a tak to beru spíše jako výzvu pro boj s jakoukoliv závislostí.

Tak dneska je to týden….Omlouvám se za rozptýlené myšlenky…plním, co bylo uloženo a vše píšu tak, jak mi to přijde na duši a prst…
Samozřejmě, že všechny obdivuji a věřím v sílu komunity.

Tak zase za týden… 

P.S. Jak řeším zápas o 3. kávu se můžete podívat níže.

5. 1. 2021 - První tři dny jsou úspěšně za mnou, vždy se 2 kávami denně. I když velkou zkouškou byla 32-hodinová služba v nemocnici, která bývá na kávu velmi bohatá. 

Oldřich Kvasnička
Markéta Pekárnová
 

Komentáře

Zatím nebyly přidány žádné komentáře. Buďte prvním, kdo napíše komentář
Máte Již Registraci? Přihlašte se zde
pátek 19. duben 2024