Petra Štětková

Koordinátorka vzdělávacího projektu Nadace TKFF

Moje výzva:

Mou výzvou bude pravidelné otužování. Každé ráno vydržím pod studenou sprchou minimálně 1 minutu. Abych na sebe ušila „trochu bič", tak pokud vynechám, pošlu do Aperty mou fotku, kdy se budu nořit v plavkách do chladné vody někde v zimní přírodě. Brrr.... Pokud ve výzvě uspěji, tak se odměním částkou 1000 Kč, za kterou si pořídím třeba právě nové plavky. Stejnou částku věnuji charitativnímu projektu Hope, který poskytuje opuštěným pejskům dočasnou domácí péči.


Proč jsem se rozhodla se připojit a proč právě s touto výzvou:

V dnešní době považuji za důležité hledat cesty k metodám, které pomáhají posilovat fyzické i psychické zdraví. Wim Hoff říká, že jsme moc „zhýčkaní".  A má pravdu! Otužování je jednoduchá a dostupná metoda, jak podpořit svou imunitu. Jen vydržet….

Mým heslem je: "Jednou ne, dvakrát nikdy", což znamená, že když při získávání nového návyku výjimečně vynechám, musím se k němu okamžitě další den vrátit. Pokud novou aktivitu vynechám i další den, zvyšuji pravděpodobnost, že návyk přestanu dělat úplně. Sobě dovolím za celou dobu výzvy vynechat sprchování pouze jednou a to v nějakém mimořádném případě.

Jak se mi daří výzvu plnit:  

24. 1. 2021 - Otužilcova výzva...

Z výzvy i jejího plnění mám radost. Síla skupiny i to, jak moc to ostatní brali vážně bylo podporující. Myslím, že to pro každého jednoho z nás byl tento projekt moc pěkným začátek roku, který je jinak poměrně náročný. Nakonec, právě současná situace nás nutí převzít zodpovědnost za vlastní zdraví a hledat cesty, jak o ně pečovat. Právě k tématům péče o fyzické nebo duševní zdraví byla směřována i většina výzev ostatních.

Jsem ráda, že v rámci své výzvy jsem překonala obavy z nachlazení a odvážně se začala otužovat v zimě. Myslím, že teď už pro mě nebude problémem pokračovat v jarních a letních měsících.... Našla jsem pro sebe rychlou, jednoduchou a efektivní metodu. Svižnou večerní procházku jsem si do výzvy přidala, protože jsem si chtěla po osvěžujícím ránu také nějakým příjemným způsobem zakončit den. Vycházky ocenil i můj čtyřnohý doprovod a já jsem si vždy pěkně vyčistila hlavu. Mám nyní v plánu přidávat postupně ještě další dva nové návyky - od února to bude učení angličtiny a poté jóga.

Vlastně již dávno jsem věděla, jaké aktivity bych ráda do svého života přizvala. Ale pořád na to nějak nebyl čas. Takže teď říkám DOST VÝMLUVÁM a vzhůru do KAŽDODNE, takového, jaký ho opravdu chci mít! 


 17. 1. 2021Pracuji na home-office a proto vnímám jako důležité udržet si nějaký denní řád. Líbí se mi, že ranní sprcha i večerní svižná procházka každý můj den orámují a přináší mi příjemné pocity. Do obou aktivit se už ani nemusím nutit. Můj další týden otužování jsem završila koupelí v krásném kamenném korytě, které se nachází v Krušných horách. A svižné procházky s pejsky jsem o víkendu nahradila běžkováním.

Nyní budu své úsilí směřovat k tomu, abych si oba návyky udržela i po ukončení Výzvy 21. Plánuji ještě nějaké další změny, ale tuším, že nové aktivity musím přibírat postupně... 

10. 1. 2021 - Co pamatuji, tak můj táta se vždy ráno sprchoval studenou vodou. Již delší dobu jsem přemýšlela o tom, že i mě by prospělo, kdyby mě studená sprcha ráno probrala a nastartovala do nového dne. Jen ne a ne se k tomu nějak "dokopat....! Výzva mi v mém novém návyku pomáhá. Když ráno otvírám dveře koupelny, těším se na pocit, který bude následovat, až budu koupelnu opouštět. Někdy si pomyslím na tátu a jsem tak nějak "hrdá", že kráčím KONEČNĚ v jeho stopách...

Za celý týden se mi stalo jen jednou, že jsem vstala, rychle se oblékla a když jsem stála před domem s tím, že půjdu venčit psy, uvědomila jsem si, že jsem zapomněla na svůj ranní rituál. Tak jsem absolvovala vycházku a poté, honem do sprchy.... :-)
Michaela Sůvová
Martin Trita
 

Komentáře

Zatím nebyly přidány žádné komentáře. Buďte prvním, kdo napíše komentář
Máte Již Registraci? Přihlašte se zde
čtvrtek 25. duben 2024