Oldřich Kvasnička

Trenér, konzultant, Aperta, s.r.o. , jednatel

Rád zkouším nové věci a nabourávám zažité stereotypy. Snažím se žít aktivně a srovnaně se svými tužbami, věkem, zdravím, blízkými lidmi.

Linkedin
Aperta


Moje nová výzva (změna 31. 12. 2020):

Výzvu jsem musel den před spuštěním změnit. Byl jsem totiž pozitivně testován na Čínskou chřipku. A v karanténě se běh dělat nedá. Rozhodl jsem se to ale nevzdat a budu dělat to, co doufám, že zdravotní stav dělat dovolí. Budu psát. Ke každé výzvě napíši krátký fejeton o podstatě předmětu, který výzvaři svým závazkem plní. Nebude jich 21, protože některé jsou stejné, ale na 12 fejetonů jsem to spočetl. Ke každému zkusím i přidat nějaké video, obrázek nebo písničku. A když to dobře půjde po 10. lednu svou původní výzvu obnovím. Držte mi palce.

Proč psát: Není to pro mě zase tak obtížné, to je pravda, píšu od mala a rád. Ale vždycky jen spontánně. Teď to bude povinné. Jsem zvědavý. Navíc jsem se zařekl, že i krátké. A to jsem zvědavý na sebe dvojnásob.


Moje původní výzva:

Minimálně 5 x týdně si půjdu na 30 minut zaběhat. Mým cílem je vrátit běh zpátky do svého života, tedy pokračovat i za hranici 21 dnů 

Bonus:
Chci si ověřit a zažít jaký je rozdíl l mezi začít a znovu začít. Zajímá mě, zda objevím nějaké tipy a postupy, jak jít do věci, kde jste už jednou selhali.


Proč jsem se rozhodl se připojit a proč právě s touto výzvou:

Motto mé výzvy: Padá se snadno a vstává se snadno, pokud jste už dlouho neleželi. 

Kdysi jsem běhal a běhal jsem dlouho cca 4 roky. Pak jsem pod náporem různých povinností přestal a nedokázal se už vrátit. Štve mě to na sobě. Vím, že rád objevuji nové věci a to, co jsem nějak pro sebe zpracoval, už mě tolik neláká. A proto si myslím, že mi nejde se k běhu znovu vrátit. V tom je tato výzva pro mě hodně těžká. A to i přesto, že mě tenkrát běh začal moc bavit.

Jak se mi daří výzvu plnit: 

 Naplánoval jsem si, jaké fejetony napíšu:

7. O ranním vstávání - splněno 17. 1. 2021

8. Bez sladkostí - splněno 4. 1. 2021

9. O čase (Telefon jen v práci) - splněno 18. 1. 2021

10. O učení se cizímu jazyku - splněno 10.1.2021

11. O meditování - splněno 9. 1. 2021

12. O běhání či běžcích - splněno 14. 1. 2021

1. O otužování se - splněno 8. 1. 2021

2. O čtení - splněno 2. 1. 2021

3. Chvalozpěv na cvičení a cviky  - splněno 20.1.2020

4. O psech... - splněno 12. 1. 2021

5. Bez kávy - splněno 7. 1. 2021

6. O chůzi - splněno 3. 1. 2021


 23. 1. 2021 - Shrnutí na závěr

Chci pokračovat?
Ano. Pomáhá mi to dobře nastartovat den, je to zdravé, mám ze sebe lepší pocit.

Objev o sobě?
Potvrdil jsem si, že se umím přinutit, že umím napsat i velmi krátký článek, který má hlavu i patu. Objevil jsem, že je docela fajn být součástí nějaké takové skupiny, která je semknutá společnou ideou a při tom jsou ty ideje různé, což znamená, že každý je relativně svobodný a samostatný, přesto, že je ve skupině. Počet 21 lidí mi v tom přijde optimální, být nás víc, už se to vytratí.

Objev o druhých?
Docela mě překvapilo, jak relativně málo lidí potřebuje denní podporu a denní sdílení o tom, jak na tom s plněním výzvy jsou.

Moje ztráta?
Ztráta spánku, chodil jsem své procházky hodně brzo ráno, takže jsem musel zkrátit spánek o 1 hodinu.

Můj zisk?
Opět jsem si potvrdil, že když se rozhodnu, tak to udělám a že lépe mi jde plnit fyzické aktivity, než duševní. Chodit se mi chtělo skoro vždycky, ale psát fejetony ne. Tak jsem to propojil a během chůze vymýšlel náměty na fejeton. Je to další znovupotvrzení z let, kdy jsem ráno běhal. Také jsem v tu dobu toho hodně vymyslel. Fyzický pohyb vpřed otevírá mysl, si myslím.


16. 1. 2021 - Sedm dní nově

Je rozdíl mezi prvním a druhým týdnem?

Určitě jsou pro mne skvělé ranní procházky. Už jsem se i moc těšil, díky karanténě, v níž jsem byl. Po ranní procházce jsem mnohem víc aktivní a mám i více chuti do práce. Psaní fejetonů také docela jde, ale je to těžší, než jít na procházku. Zbývají mi ještě tři, tak to dám. 

Potřebuji podporu od ostatních? 

Zatím spíše ne. Jsem typ, který ji konkrétně k chůzi ani moc nepotřebuje. U fejetonů by byla fajn, nějaká odezva. (pozitivní)

Chci pokračovat nebo spíš zvolnit?

Do výzvy jsem šel od začátku s tím, že v tom budu dál pokračovat. Zatím jsem rozhodnut, že ano. Chtěl bych, aby nakonec z chůze byl běh. Ale nechávám tomu volnost. Nechci jít proti tělu a to stále říká, pomalu, ale vytrvej.

S psaním pokračovat budu, ale asi ne pravidelně. Chvilku jsem si hrál s myšlenkou, napsat fejetonů celou knihu. Tak cca 50 o běžných záležitostech života. Začít se dívat na svět zvídavýma očima, jako děti. Ale zatím to asi nechám být. Nepíše se mi lehce a napsat za den víc jak jeden, je skoro nadlidský úkol. 

9. 1. 2021 - Reflexe na psaní fejetonů

Výzvu jsem musel změnit, a to kvůli Čínské chřipce. Našel jsem tedy pro sebe jinou. Píšu krátké fejetony, vždy jeden pro každý předmět výzvy. Bude jich 11. Sedm už mám hotovo. Tedy skoro každý den jsem jeden napsal. Docela mi to jde. Snažím se každý pojmout trochu jinak, zachovat neotřelost. Zda se to daří, nechť posoudí čtenář. Obrovskou výzvou pro mě je délka. Chci, aby každý byl tak maximálně na půl stránky. Děsné!!! Mám tendenci se rozepisovat, tak jsem si na sebe ušil dobrovolně tenhle krátký bič. Nevypadá to, ale tu půl stránku píšu třeba 2 hodiny.
Mimochodem, je to úžasná zkušenost. Sednout k bílému papíru napsat nadpis a … nic. Fakt to musím vykoumat. Je to naprosto čirá kreativní práce. Řekl jsem si, že jediným povoleným pomocníkem mi bude etymologický slovník. Jinak vůbec žádný Google, žádný Seznam, žádné Safari. Je to na mně, co vymyslím. Někdy to zkuste.

Číňan 19 už je pryč a já se cítím docela fajn. V pondělí půjdu do práce a chci se i vrátit k původní výzvě. Asi toho moc nepoběhnu, ale chodit budu. A ráno. Tak uvidíme. Fejetonový maratón dokončím. Těch jedenáct zastavení je bezvadný způsob, jak přemýšlet o běžných věcech neběžně. Bez té výzvy bych to nikdy neudělal. 

A jak vypadal můj první pocovidový pohyb, se můžete podívat níže. 

Denisa Kupcová
Romana Kvasničková
 

Komentáře

Zatím nebyly přidány žádné komentáře. Buďte prvním, kdo napíše komentář
Máte Již Registraci? Přihlašte se zde
sobota 20. duben 2024