Michal Knězů Mrvka

Lektor a konzultant, jednatel Aperta, s.r.o.

Linkedin
Aperta


Moje výzva:

Motto: „Nejlepší doba zasadit strom byla před dvaceti lety, druhá nejlepší doba je právě teď." Čínské přísloví

Nebudu po dobu 21 po sobě jdoucích dnů jíst sladkosti/cukrovinky. Chci, aby to bylo patrné i na mé váze, kdy za 21 dnů mám ambici snížit svou váhu o 5 kg. Pokud svou výzvu splním, věnuji 1 000,- Kč ve prospěch nadace Etincelle.


Proč jsem se rozhodl se připojit a proč právě s touto výzvou:

Miluji sladké, živím se přemýšlením a mozek je velkým příjemcem energie. Rychlá energie je ve sladkostech. Zároveň vím, že je to nezdravé a je to patrné i na mé váze. Rád bych to dokázal a ověřil si i sílu své pevné vůle. Jak jsem na tom ve svém věku? A jaký bude výsledek ke konci ledna 2021?

Jak se mi daří výzvu plnit:

24. 1. 2021 - Ohlédnutí za Výzvou 21

Budu pokračovat?

Svou výzvu beru jako „prudké strhnutí volantu na druhou stranu" (přestat jíst sladkosti). Do budoucnosti bych chtěl více šněrovat po ulici středem, tj. sladkosti dostat do rozumné míry.

Proč?

  • Dělá mi to spokojeněji a šťastnější.
  • Objevil jsme způsob, jak mohu růst a trénovat svoji pevnou vůli.
  • Je to dobrý příklad pro mé děti.
  • Je to dobrý příklad pro mé okolí.¨


Můj objev o sobě?

  • Objevil jsem si v aktualizaci pevné vůle verzi 51+, že si stále „umím poručit". A také, že je podpora okolí pro mě příjemná, nikoliv však nezbytná. Obdobně i finanční dar na dobrou věc, který jsem si předsevzal při splnění Výzvy 21.
  • Pocit, že to zvládám byl pro mě dostatečně silný na to, abych překonal krize, jež se dostavily zejména druhý týden. Překvapilo mě, že nejtěžší to nebylo pro mě ani na začátku, ani ke konci, ale cca uprostřed.

Objev o druhých?

  • Potvrzení, že se s druhými ovlivňujeme a je prima mít je na své straně.

Hlavní ztráta?

  • Ztratil jsem 5 kg, což je příjemná ztráta. 
  • Žádnou zásadní jinou ztrátu si neuvědomuji. Posílil jsem svou schopnost říkat ne, když emoce cítí ano a to ve chvíli, kdy mi syn nabízel sladkosti, aby se rozdělil. Nebo mě otestoval?

Hlavní zisk?

  • Dobrý pocit ze sebe a věřím, že mi mé tělo poděkuje.
  • Propojení s fajn lidmi a také méně televize a více čtení.

17. 1. 2021 -  3, 2, 1

Jsem na konci 2. týdne své Výzvy 21 a při pohledu na váhu vidím radostný úbytek o 3 kg. Považuji jej za zřetelný úspěch svého předsevzetí - nejíst sladkosti během 21 dnů. Mám radost. Dílčí úspěchy na cestě jsou opravdu motivační.

2. týden byl pro mou pevnou vůli mnohem větší výzvou. Sice mám již nastavené nové „návyky", dříve si čistím zuby, chodím spát a tatranky mám nahrazeny pomerančem či margot jablkem, ale chuť na sladkosti se dostavovala mnohem častěji. V uplynulém týdnu bylo několik momentů, kdy jsem měl co dělat, abych odolal. Pomohlo mi se zaměstnat a tím přesměrovat svou pozornost jiným směrem. Tento princip na mne funguje.

1 týden mi chybí do konce mé Výzvy 21. Rád bych si ponechal nové spánkové i stravovací návyky a zároveň sladkosti ukotvil do času a prostoru. Zvažuji například spárovat sladkost a kávu, tu mám maximálně jednu denně. Zdá se mi, že by to mohla být cesta, jak udržet sladkosti v rozumném míře a nemít Sladký život jen s Felliniho filmem z roku 1960.

6.1. 2021

Prevence je prý 80% úspěchu a tak dávám pryč z auta žvýkačky a bonbóny, i když jsou bez cukru. Slané snídaně mám většinou o dovolených a teď v rámci Výzvy 21. Příjemná, posilující asociace.

Přemýšlím, jak nastavit svou jídelníček po Výzvě 21. Navždy se vzdát tatranky, margot, vánočního cukroví, mileny … to si nyní nedovedu představit. Věta: „Vydržím to už napořád a nikdy si nedám …, mi připadá příliš generalizující a ve výsledku životně nezdravá. Přemýšlím … spaluji hodně energie.

5.1. 2021

Dal bych si mentolový bonbón bez cukru, ale nepochybně je podle šablony žvýkačka bez cukru, takže si ho nedám. Vzorec: dal bych si, nedám si, je leitmotivem prvních dnů mé Výzvy 21.

Byl jsem na preventivní prohlídce, lékařka mi říká, že mám v krvi méně cukru. Jsem překvapen a zmaten.

Zatím jsem spokojen s tím, jak si vedu. Pozitivně na mne působí i zprávy od kolegů Výzvařů 21. Obdivuji, jak se jim daří. Kritické jsou pro mě večery. Pomáhá mi brzy si důkladně vyčistit zuby, abych měl další důvod, proč si už po 20. hodině nic nedávat k jídlu.

4.1.2021

Den testující mou pevnou vůli. Dopoledne se mne syn ptá, zda bych si dal tatranku, kterou drží v ruce? Myslí to dobře. Popravdě odpovídám. Dal, ale nedám. Věta působí nelogicky, ale je výstižná pro mé rozpoložení. Večer při sledování televize opět dvojí reklama na margot. Dívám se a přikusuji jablko. Byl jsem připraven.

Za návyk považuji to, že na sladkost nijak významně nepomyslím, to se mi zatím nedaří.

3.1. 2021

Ráno si dělám neslazený čaj a koutkem oka zahlédnu dózy s oblíbeným cukrovím. Dal bych si. Navíc hrozí, že se cukroví zkazí, neboť ostatní členové rodiny ho příliš nejedí. Jsem duchem hospodář a plýtvání nemám rád. Zprávy od Výzvařů 21 mne posilují. Cukroví jsem si nedal, ani nemusel odvracet zrak. Větu z předchozího dne upravuji na: Bez sladkostí je to změna.

Uvědomuji si pro mne důležitou věc, vydržet je málo, učiním záměnu. Tatranku nahradím pomerančem a margot jablkem. A milenu mandarinkou.

2.1. 2021

Začíná výzva na kterou se těším. Mé tělo již tušilo, co ho v lednu čeká, opravdu jsou tělo a mysl propojeni a proto mám z prosince zásoby. Jsem rád za možnost bodu zlomu. Bez sladkostí je to příjemná změna.

První den proběhl nad míru hladce, jsem mile překvapen. Žádné vnitřní souboje se nekonaly. 

1.1. 2021

S Oldou Kvasničkou konzultuji technické detaily: je žvýkačka bez cukru cukrovinkou? Na rozdíl od slovního základu se dozvídám, že prý je. Beru na vědomí, neboť vnitřně to přijmout nechci. Už teď vím, že žvýkačky mi budou chybět. 

Pavel Hurych
Tomáš Krejčí
 

Komentáře

Zatím nebyly přidány žádné komentáře. Buďte prvním, kdo napíše komentář
Máte Již Registraci? Přihlašte se zde
čtvrtek 28. březen 2024