Dana Petrýdesová

Krajská vědecká knihovna v Liberci, vedoucí Odboru služeb

„Všechno zlé je pro něco dobré" – i špatné věci nás mohou posouvat dopředu. Z každé takové zkušenosti si musíme vzít to dobré do budoucna.


Moje výzva: 

Po dobu trvání projektu se budu každý den minimálně 15 minut věnovat zdokonalování své angličtiny, zejména poslechu.


Proč jsem se rozhodla se připojit a proč právě s touto výzvou:

Celý život zdokonaluji svou znalost angličtiny, ale spíše se mi daří ji udržovat, než zlepšovat. Po období intenzivního studia s lektorkou AJ následuje doba útlumu, způsobená letos zejména omezeními v souvislosti s pandemií koronaviru. Zlepšení tak není příliš patrné. Ráda bych tento stav změnila. Mým cílem je vytvořit si do budoucna pravidelný návyk, spočívající v samostudiu angličtiny min. 3x týdně po dobu 15 minut.

Jak se mi daří výzvu plnit: 

24. 1. 2021 - Shrnutí na závěr

Chci pokračovat?
Ano. A vede mě k tomu touha se zdokonalit.

Moje objevy?
  • Když si stanovím cíl, tak ho dokážu splnit.
  • Lidí, kteří chtějí něco změnit nebo dokázat, je mnoho. Se vzájemnou podporou jde všechno líp.

Můj zisk?
Vytvoření návyku a snaha v této aktivitě dál pokračovat.


10. 1. 2021 - První týden s Výzvou

Když mě paní Růžičková oslovila s nabídkou stát se součástí týmu „výzvařů", váhala jsem, dala jsem si několik dní na rozmyšlení. „A proč ne?!", zněl závěrečný verdikt. „Nabízí se mi možnost něco změnit, jdu do toho." Ani jsem nemusela moc přemýšlet, angličtina mi vytanula na mysli okamžitě. A protože jsem se hodně těšila, začala jsem již o den dříve, 1. 1. (asi to bylo tím, že jsem se na Silvestra vyspala a byla odpočinutá).

Cítím se výborně a zatím mě to moc baví. Jako problém vnímám, že se k plnění výzvy obvykle dostanu až večer a někdy už mozek moc nepracuje. Ale nevzdávám to. Někdy si vyšetřím skoro 60 minut (o víkendu), někdy s odřenýma ušima 15 min. (hlavně ke konci týdne). Snažím se střídat aktivity a každý den se těším na něco jiného – online kurzy na BBC Learning English, poslechy na Breaking News English, sledování reportáží na BBC nebo CNN. Syn mě přivedl ke sledování filmů v angličtině s anglickými titulky, což mě nikdy dříve nenapadlo a je to vlastně super. Náš syn mi vůbec hodně pomáhá – společně posloucháme, sledujeme, radíme se a diskutujeme, je to vlastně taková přidaná hodnota této Výzvy – společně strávený čas u něčeho smysluplného.

V této chvíli jsem nadšená a proto přesvědčená, že mi návyk vydrží i po skončení Výzvy. Nicméně v reálu to určitě bude vypadat trochu jinak. Snad se mi podaří alespoň 4x týdně k angličtině vracet. Ale to si musím počkat do skončení Výzvy.

Velmi zajímavé je sledovat, jak se s Výzvou potýkají ostatní. Společná energie určitě pomáhá nejenom mě. Takže všem držím pěsti a přeji spoustu krásných zážitků!


3. 1. 2021 - První dny se mi dařilo výzvu plnit, začala jsem už 1. 1. 2021. Mám za sebou poslech, trochu gramatiky, vždy minimálně 30 minut.  V neděli jsem se připojila k synovi, společně jsme sledovali Mission Impossible - Fall out v originále s anglickými titulky. V pondělí jdu do práce, tak nebudu mít tolik času. Plnění výzvy bude náročnější. 

Romana Kvasničková
Věra Růžičková
 

Komentáře

Zatím nebyly přidány žádné komentáře. Buďte prvním, kdo napíše komentář
Máte Již Registraci? Přihlašte se zde
čtvrtek 28. březen 2024